Muziek instrumenten

Vergelijken

Veilig kopen

Vertrouwd online

 

Tips

Muziek instrument kopen

Jouw instrument is een belangrijk deel van jouw succes als muzikant. Veel muzikanten voelen zich zelfs verbonden met hun instrument en zijn er enorm aan gehecht. Daarom is het belangrijk om de juiste keuzes te maken als je een instrument gaat kopen. Het kan zijn dat je een instrument koopt, maar dat je er toch niet gelukkig mee bent. Het instrument speelt niet fijn of heeft toch niet de klank die jij zocht. Hoe kun je er voor zorgen dat je de juiste keuze maakt bij het kopen van een instrument?

Hieronder lees je 7 tips waaraan je kunt denken als je een instrument gaat kopen.

Welke muziekstijl?

Voordat je jouw instrument gaat kopen, is het goed om op een rijtje te zetten wat je wilt. Welke muziekstijl ga je spelen? Ga je het instrument gebruiken in de studio? Neem je het mee naar gigs? Wil je dat jouw instrument licht speelt? Welke klank zoek je? Maak een lijstje met eisen die je aan je instrument stelt. Met dit lijstje heb je houvast naar wat je zoekt als je instrumenten gaat bespelen.

Het is belangrijk om te weten welke muziekstijl je gaat spelen. Dit is heel bepalend voor de keuze van jouw instrument. Als je klassieke pianostukken gaat spelen, kies je niet voor een keyboard. Dat is helder. Maar er zijn nog veel specifiekere details waar je op moet letten bij jouw keuze.

Om een idee te krijgen welke merken en modellen geschikt zijn voor jouw muziekstijl, kun je een lijstje maken met artiesten die dezelfde muziekstijl spelen als jij. Op internet kun je uitgebreide informatie vinden welke instrumenten artiesten gebruiken en waarom. Zowel Jimmi Hendrix als Kurt Cobain speelde graag op Fender gitaren. Beide speelden echter wel op andere modellen, met andere pickups, over andere versterkers, met andere effecten en andere snaren. Verdiep je dus in deze details, zodat je precies te weten komt wat je nodig hebt.

2 Lichaamsbouw

Niet iedereen heeft dezelfde lichaamsbouw. Heb je kleine handen? Dan kun je beter een viool kopen met een kleine mensuur (afmeting hals). Heb je een zwakke rug? Dan is een hele zware gitaar niet handig.

Denk ook aan de juiste accessoires. Koop een verstelbare pianokruk bij je keyboard. Koop een goede standaard voor jouw instrument. Een stevige gigbag voor het vervoer. Een goede band om je saxofoon om te hangen. Je kunt beter wat meer geld uit geven, dan later last krijgen van klachten, of de pest erin hebben dat je niet lekker kan spelen omdat je gear niet op orde is.

3 Merken

Over het algemeen zijn instrumenten van duurdere merken beter. Waarom? De leverancier heeft meer geld geïnvesteerd in het ontwikkelen van het instrument. Duurdere merken hebben over het algemeen meerdere modellen, waardoor ze een ruimere keuze hebben. Bovendien zijn deze instrumenten meestal duurzamer. Dat wil zeggen dat ze langer meegaan en beter tegen een stootje kunnen. Ze zijn namelijk gemaakt van beter materiaal.

Het is natuurlijk ook mogelijk om een instrument te vinden van een minder bekend merk. Probeer in je zoektocht gerust onbekende merken uit. Maar let wel op de kwaliteit van het materiaal en de mogelijkheden om het instrument af te stellen.

4 Budget

Bepaal hoeveel geld je kunt uitgeven aan jouw instrument. In principe kun je het beste een zo groot mogelijk budget vaststellen binnen jouw financiële mogelijkheden. Duurdere instrumenten zijn in de regel beter dan goedkope instrumenten. Denk echter wel aan het doel van de aanschaf. Ga je de piano kopen om klassieke concerten op te spelen? Spaar dan net zo lang totdat je een goede piano kunt kopen die geschikt is voor zulk verfijnd repertoire. Wil je echter voor 1 optreden een paar akkoorden spelen? Dan is een goedkopere digitale piano goed genoeg.

Winkels

Ga bij verschillende winkels kijken. De prijs kan ook nogal verschillen per winkel. Daarnaast kun je instrumenten in verschillende winkels vergelijken en heb je dus ook meer keuze.

Tweedehands

Tweedehands instrumenten zijn meestal goedkoper. Het is mogelijk om een mooi instrument tweedehands te vinden. Leeftijd maakt de meeste instrumenten beter en authentieker. Houd er echter wel rekening dat je geen garantie hebt. Tweedehands instrumenten kunnen gebreken hebben. Dit kan fataal zijn (bijvoorbeeld een scheur in de zangbodem van een piano). Het kan ook op te lossen zijn, zoals versleten stempennen van een gitaar, die kun je vervangen. Onderhoud aan een tweedehands instrument hoeft dus niet erg te zijn, maar het brengt wel extra kosten met zich mee. Wees hier bewust van als je een tweedehands instrument kiest.

Huren

Het is bij duurdere muziekinstrumenten zoals drumstellen, piano’s en violen ook mogelijk om het instrument te huren. Je kunt dan voor een aantal maanden het instrument proberen. Als het niet bevalt kun je nog ruilen. Huurkoop is nog gunstiger, de betaalde huur wordt via de aankoop afgetrokken op het moment dat je het instrument aanschaft.

5 Niet kopen zonder te kijken

Koop nooit een instrument zonder dat je er op gespeeld hebt. Hoe mooi het er ook uit ziet op een foto. Hoe goed de specs ook overeenkomen met jouw lijst van eisen en wensen.

Ieder instrument is namelijk uniek. Ook al is het precies hetzelfde model, van de zelfde fabrikant, uit hetzelfde bouwjaar. Je moet het dus bespelen om te kijken of het instrument in orde is, en of het fijn speelt.

6 Neem iemand mee

Ga niet alleen kijken. Neem iemand mee die jou kan adviseren. Iemand die goed kan spelen en ervaring en kennis heeft van het instrument dat je wilt kopen. Deze persoon kan jouw namelijk wijzen op tekortkomingen. Ook kan deze persoon op het instrument spelen zodat jij kunt luisteren. Je kunt dan objectiever de klank beoordelen. Als je nog niet goed kan spelen is het zeker belangrijk dat een ervaren muzikant kan adviseren over de speelaard van het instrument.

7 Ga niet over een nacht ijs

Neem niet gelijk een beslissing. Bespeel een instrument meerdere keren voordat je jouw definitieve keuze maakt. Je kunt dan ook meerdere opties beter met elkaar vergelijken.

Het kan een flinke uitdaging zijn om het juiste instrument te vinden. Zeker als je een beperkt budget hebt. Als je bovenstaande tips gebruikt zal jouw zoektocht zeker slagen. Zeker als je helder voor jezelf op een rij hebt, wat je wilt kopen, zal jouw aankoop jou gelukkig maken.